Oblike narave

11 % popust za 11 let delovanja! Uporabi kodo: ENAJSTLET

dni
ur
min
s
KOLIKO VODE JE V NAŠEM TELESU?

KOLIKO VODE JE V NAŠEM TELESU?

::: Človek je sestavljen iz več kot 70% vode. Ali lahko na kratko razložite,
zakaj je voda tako zelo pomembna za zdravje in življenje človeka? (v
katerih procesih sodeluje, kaj vse omogoča …)

 

Večino nas predstavlja voda. Če bi se tega bolj zavedali, bi v primeru zdravstvenih težav zagotovo večkrat posegli najprej po vodi. Telo lahko nemoteno deluje le, če ima dovolj vode: prenaša hranila in kisik do celic, pomaga pri presnovi, varuje organe in jim pomaga, da bolje vsrkavajo hranila, varuje in vlaži sklepe, uravnava telesno temperaturo … Voda je ključnega pomena tudi pri razstrupljanju telesa. Ljudje, ki pijejo dovolj tekočine so manj izpostavljeni boleznim ledvic, prebavnega trakta, srca in motnjam duševnih funkcij. Če pa je vode premalo, se v telesu sproži alarm in naši organi pridejo v stres. To se zgodi že, če je telo dehidrirano samo 3 odstotke. Na dehidracijo je najbolj občutljiv organ z največ vode – to so naši možgani v katerih je kar 85 odstotkov vode.

 

::: Priporočila o tem, koliko vode je treba popiti na dan se med sabo zelo
razlikujejo. Kaj vi menite, koliko čiste vode (brez ostale tekočine) bi
moral popiti človek vsak dan (na kg telesne teže ali morda kakšen drug
kriterij?) Verjetno so ta priporočila drugačna, če gre za mladega, starega,
zdravega, bolnega, športno aktivnega ali mislečega človeka, ali ne?

 

Količina vode, ki jo potrebuje naše telo je odvisna od naše teže ter športne in miselne aktivnosti. Zagotovo velja splošno pravilo: več kilogramov kot imamo, več vode potrebuje naše telo. To je čisto logično, saj več kilogramov pomeni več krvi, večje organe … in posledično telo za njihovo hidriranost potrebuje več vode. Dobra iztočnica se mi zdi, da spijemo 35 ml vode na kilogram naše teže, za osebo s 55 kilogrami to pomeni 2 litra vode na dan. Nekaj vode dobi telo tudi s prehrano. Poleti in ob športnih aktivnostih je treba količino vode povečati. Tudi učeči in intelektualci potrebujejo več vode, saj morajo biti možgani optimalno hidrirani, da lahko opravljajo miselne procese.

Včasih slišim: Ne pijem, ker nisem žejen. Občutek žeje ni pravo merilo, da naše telo potrebuje vodo. Če smo kronično dehidrirani, telo na žejo pozabi, tudi starejši ljudje izgubljajo občutek za žejo. V tem primeru priporočam, da začnete piti »na silo«. Zelo kmalu se bo telo spet spomnilo in večkrat boste želeli piti. Sama začnem dan s kozarcem vitalne vode v kateri je žlička slanice, po desetih minutah pa spijem še en kozarec vode. Tako imam navsezgodaj že pol litra vode odkljukanega.

(Vsebina je del intervjuja z Andrejo Šeme, ambasadorko naravne revitalizacije vode, za revijo Bodi zdrava marec 2016)

LEP VRČ ZA VODO – 5 RAZLOGOV ZA

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Close Nazadnje ste si ogledali
Kategorije