Oblike narave

11 % popust za 11 let delovanja! Uporabi kodo: ENAJSTLET

dni
ur
min
s
VODA – PREPROSTA POT DO ZDRAVJA OTROK

VODA – PREPROSTA POT DO ZDRAVJA OTROK

Po zadnji raziskavi OECD so slovenski otroci na lestvici najbolj debelih na četrtem mestu. Predebel je vsak tretji deček in vsaka četrta deklica. Eden od bistvenih vzrokov debelosti je pitje sladkih gaziranih pijač, ki vsebujejo ogromno sladkorja.

 

Po raziskavi, ki je bila opravljena v 39 državah sveta, spijejo slovenski 15-letniki največ sladkih gaziranih pijač. Povprečen slovenski mladostnik popije vsak dan kar 7 dl sladke gazirane pijače. Če bi to pretvorili v kocke sladkorja, to pomeni okoli 20 kg sladkorja na leto. Rekord, na katerega ne smemo biti ponosni.

 

Sladke pijače prinašajo bolezni

Kilogrami sladkorja (večinoma fruktoza iz koruznega sirupa), ki jih mladi zaužijejo s sladkimi pijačami, povzročajo čezmerno telesno težo, ta pa je vzrok številnih težav. Med njimi so najbolj pogoste sladkorna bolezen tipa 2, bolezni srca in ožilja, povišan krvni tlak, zmanjšanje kostne gostote, zobna gniloba … Mladi, ki popijejo vsak dan 3,5 dl ali več pijač z dodanim sladkorjem, imajo za 26 % povečano tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 v primerjavi s tistimi, ki jih ne pijejo.

 

Začaran sladki krog

Sladka pijača spodbudi trebušno slinavko k tvorbi inzulina, krvni sladkor se zelo poviša in po 20 minutah doseže vrhunec. Jetra začnejo ogromno količino sladkorja pretvarjati v maščobne zaloge. Eno uro po zaužitju začne krvni sladkor hitro padati, zato se kmalu rodi želja po novem kozarcu pijače ali po sladkariji. Ko razumemo delovanje sladkorja na naše telo, lahko začaran sladki krog zavestno prekinemo.

 

Voda je najbolj naravna pijača

Največ vode (85 %) je v naših možganih, zato so ti še posebej občutljivi na vsak pojav dehidracije. Dobro hidrirani možgani lažje vsrkajo znanje, ki ga dobivajo v šoli, zato morajo otroci dovolj piti. Voda omogoča optimalno delovanje vseh organov, hkrati pa jih ne obremenjuje. Otroci od 10. do 15. leta potrebujejo od 1,2 do 1,3 litra tekočine na dan, najbolje vode.

 

Voda pijemo iz steklenice ali kozarca

Največ pijač, tudi vode, je naprodaj v plastenkah. Plastenke niso pametna izbira, ker škodljive snovi in hormonski motilci iz plastenk prehajajo v vodo in nato v naše telo. Voda v plastenkah je več kot dvestokrat dražja od vode iz pipe, po kakovosti pa zelo podobna. Odvržene plastenke so tudi velika grožnja za okolje in živali. Letno se namreč porabi toliko plastenk, da bi z njimi lahko 26-krat obkrožili naš planet in kar 70 – 90 % plastenk ni nikoli recikliranih – pristanejo na smetiščih ali v oceanih.

 

Zaradi vseh teh razlogov je vodo najbolje piti iz steklenice ali kozarca. Ker rokovanje s steklom zahteva določeno zrelost in odgovornost, je lahko za otroka lastna steklenica za vodo ali lasten kozarec lep iniciacijski obred v svet zrelosti. Dobra spodbuda za pitje vode so prve 100 % eko steklenice, ki so v celoti – od pokrovčka do dna – iz naravnih materialov (reciklirano steklo, kremenov pesek, les, pluta, kavčuk) in jih je mogoče reciklirati. Nova družina štirih različnih steklenic Thank you je na največjem ekološkem sejmu na svetu BioFach februarja letos prejela zlato za najboljši nov izdelek na trgu.

 

 

Sladka matematika

Skupaj z otrokom izračunajte, koliko žepnine lahko prihrani, če ne bo več kupoval sladkih pijač. Preprost izračun za 0,5 l plastenko sladke pijače na dan: 0,70 € x 365 = 255 € na leto.

 

Avtor: Andreja Šeme, Objavljeno v Skupaj za zdravje človeka in narave (str. 11)

STEKLENICA ZA VODO – KAKO JO IZBRATI?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Moja košarica
Nazadnje ste si ogledali
Categories