Oblike narave

11 % popust za 11 let delovanja! Uporabi kodo: ENAJSTLET

dni
ur
min
s
STE RES V STRESU ALI STE LE DEHIDRIRANI?

STE RES V STRESU ALI STE LE DEHIDRIRANI?

Ocenjujejo, da je stalno dehidriranih več kot 75 % ljudi, kar je res zelo visok odstotek za tako preprosto rešljivo težavo. Mnogi pa se dehidracije niti ne zavedajo, saj se telo na stres in na dehidracijo odziva na zelo podoben način. Dehidracija in stres se vrtita v zanimivem začaranem krogu: dehidracija povzroča telesu stres in stres povzroča dehidracijo.

 

Dehidracija povzroča stres

Vsi naši telesni organi za nemoteno delovanje potrebujejo vodo. Telo začuti nevarnost dehidracije že  ob manjši izgubi tekočine (3-5 %) in se na to odzove. Kadar telo izgubi 10 % tekočine ali več, je to že huda oblika dehidracije, ki povzroči nezmožnost stanja in hoje. Največ vode (85 %) je v naših možganih, zato so ti na izgubo vode še posebej občutljivi. Študije kažejo, da dehidracije zmanjša energijo v možganih, kar lahko privede do depresije.

 

Dehidracija seveda ni edini povzročitelj stresa. Je pa res, da je prva stvar, ki jo je pametno narediti, če smo v stresu, da začnemo veliko piti. Dobra hidriranost je najbolj enostavna pomoč telesu, ko se sooča s stresnimi situacijami in zmanjšuje škodljive učinke dolgotrajnega stresa. Za hidriranost je najboljša voda. Izogibajte se kavi, sladkim pijačam in alkoholu, ker izsušujejo vaše telo. Da jih telo odstrani iz telesa, potrebuje še več vode. Primer: da telo odplakne kozarec piva, potrebuje tri kozarce vode.

 

Stres povzroča dehidracijo

Kadar smo v stresu, mislimo na vse kaj drugega kot na to, da moramo piti in zato postanemo dehidrirani. Dehidrirano telo ne deluje več pravilno. Zaradi slabega krvnega pretoka hormoni ne pridejo na cilj, mišice otrdijo, možgani delujejo počasneje … Pomanjkanje tekočine pripelje telo v stres. Prav s pitjem vode bi si lahko v takih situacijah najbolj pomagali. Voda je naravno pomirjevalo, zato je v stresnih situacijah priporočljivo spiti nekaj vode.

 

Vloga nadledvičnih žlez

V stresnih dogodkih nadledvični žlezi izločata stresne hormone. Če smo stalno pod pritiskom, postaneta nadledvični žlezi izčrpani, kar privede do težav. Nadledvični žlezi proizvajata tudi hormon aldosteron, ki pomaga regulirati nivo tekočine in elektrolitov, zaradi izčrpanosti pa proizvodnja aldosterona pade, kar pripelje do dehidracije in nizke stopnje elektrolitov.

Tako pri stresu kot pri dehidraciji so vključeni naslednji hormoni: kortizol, prolaktin, endorfini in drugi. Pri kroničnem stresu ali pri kronični dehidraciji so ti hormoni predolgo dejavni, kar resno ogroža naše telo. Če na primer predolgo nastaja hormon prolaktin, je to lahko povezano z razvojem raka na prsih, navaja Dr. Batmanghelidj.

 

Če ste torej pogosto v stresu, to šibi vaše nadledvične žleze, kar dehidrira vaše telo. Tudi če pijete dovolj, morda ne boste več mogli doseči zadostne hidracije.

 

Voda vzdržuje ravnotežje v telesu

Zato je najboljše, kar lahko naredite zase, da nosite vodo vedno s sabo. Pijte jo skozi ves dan po malem, še preden postanete žejni. Izberite steklenico, ki jo boste z veseljem vzeli v roke. Odlična izbira so steklenice THANK YOU, ki jih brez skrbi nosite s sabo, saj so v celoti iz naravnih materialov ter so pred udarci zaščitene z ovojem iz plute. Kakovost vode je tako pomembna kot njena količina. Steklenice THANK YOU vam s svojo posebno obliko, ki izhaja iz razmerij zlatega reza, zagotavljajo zdravo strukturirano, vitalno vodo skozi ves dan.

Avtor: Andreja Šeme, Objavljeno v reviji Skupaj za zdravje človeka in narave (str.19)

INFORMIRAN KOZAREC – DA ALI NE?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Close Nazadnje ste si ogledali
Kategorije