Oblike narave

11 % popust za 11 let delovanja! Uporabi kodo: ENAJSTLET

dni
ur
min
s
ZAKAJ JE ŠVICARSKI BOR TAKO CENJENO DREVO?

ZAKAJ JE ŠVICARSKI BOR TAKO CENJENO DREVO?

Mogočen in redek iglavec

 

Švicarski bor ali cemprin (Pinus cembra) je starodavno in zelo trdoživo drevo, ki spada v družino belih borov. Na našem planetu je uspeval že pred 7000 leti. Raste zelo visoko in v težkih pogojih. Večina dreves živi od 200 do 400 let. Nekdaj je bil  švicarski bor ali cemprina zelo razširjena drevesna vrsta, danes pa uspeva le še na odročnih alpskih področjih.

 

Švicarski bor (cemprin, lat. Pinus Cembra) – zanimiva dejstva

 

  • VELIKAN: Doseže do 35 m v višino, premer pa do 1,5 m.
  • STAROST: Povprečna starost od 200 do 400 let in celo do 1200 let.
  • ODPORNOST: Odporen na mraz, celo do – 50 °C in oster veter.
  • RAST: Švicarski bor ali cemprin raste predvsem v centralnih in južnih Alpah, ki zajema področja Avstrije, Švice, severne Italije in jugovzhodne Francije.
  • VIŠINA. Raste v Alpah med 1300 in 2300 metri nadmorske višine.
  • REDKOST: Največ jih je na naslednjih področjih: področje Mont Blanc-a, Vallis, Engiadina, Tirolska in Južna Tirolska, ponekod v Karpatih.
  • DOBRODEJNOST: Pozitivne učinke uporabe švicarskega bora so poznali že stoletja, v sodobnem času pa so znanstveno potrjeni.

 

Švicarski bor ima dragoceno eterično olje

 

Švicarski bor (cemprin) vsebuje dragoceno eterično olje, ki hlapi v prostor in s svojim vonjem in sestavo blagodejno deluje na naše telo, duha in dušo.

 

Zaradi prijetne svežine eteričnega olja švicarskega bora dihamo globlje in bolj sproščeno. Počutimo se, kot da smo v gozdu. V stiku z vonjem švicarskega bora zadovoljujemo primarno in starodavno potrebo človeškega bitja – biti v stalnem stiku z naravo. Vonj pričara občutek varnosti in domačnosti. To omogoči krepčilen globok spanec med katerim se telo regenerira in okrepi.

Švicarski bor ali cemprin diši sveže, po gozdu. V njem so ujete note limone in limete, mirte, vanilje in nežen vonj lesa.

 

Kralj Alp in doma

 

Da je švicarski bor ali cemprin lepo, uporabno in mogočno drevo, so se ljudje iz različnih področij Alp zavedali že pred več stoletji. Po tradicionalnih vedenjih to drevo pomaga pri sprostitvi, spanju in okrevanju, zato so ga uporabljali za postelje, zibelke, opaž za strope in drugo pohištvo v spalnici. Poimenovali so ga »kralj Alp«. Sodobna znanost s pomočjo meritev to starodavno vedenje o moči lesa cemprina potrjuje. (vir: Joanneum Research, Institut für Nichtinvasive Diagnostik, Weiz, Avstria, Univ.-Prof. Dr. Maximilian Moser). Naj cemprin pridiši v vaš dom in poveča kakovost vašega življenja.

 

Naj švicarski bor ali cemprin pridiši v vsak dom

 

Švicarski bor ali cemprin je zaradi svojih odličnih lastnosti postal tudi ideja za novo linijo izdelkov. Švicarsko podjetje Nature’s Design je svojo ponudbo obogatilo z dišečimi lesenimi izdelki, ki ustvarijo prijetno vzdušje v vsakem domu. Oglejte si jih TUKAJ.

 

Bi radi spoznali dobre lastnosti, ki jih ima švicarski bor (cemprin, lat. Pinus Cembra)? Preberite si ta prispevek: ZAKAJ UPORABLJATI ŠVICARSKI BOR – 5 RAZLOGOV ZA

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Moja košarica
Nazadnje ste si ogledali
Categories